Piscinele din beton pot fi construite in doua variante: 1. - cu sistem controlat prin “skimmer”, care este un dispozitiv cu un orificiu de aproximativ 40 cm x 20cm, plasat in peretele piscinei pentru colectarea apei din bazin. Prin acest orificiu apa este aspirată de pompa de recirculare şi condusă la filtrul cu nisip cuartos, apoi revarsata in piscina prin intermediul duzelor de recirculare instalate in peretii piscinei , vizavi de skimmer. Numărul skimmerelor si al diuzelor se calculeaza în funcţie de dimensiunea şi forma piscinei.Skimmerele se montează, întotdeauna astfel încât nivelul apei în bazin să fie aproximativ la jumătatea orificiului (gurii) skimmerului, în acest fel fiind stabilită şi nivelului apei din piscina. Nivelul apei în piscinele cu skimmere este în general cu 10 – 15 cm mai mic decat adancimea efectiva a bazinului

             

2. - cu “luciu de apa” in care nivelul apei ajunge la marginea superioara a piscinei. Apa ce trece peste peretele piscinei printr-o rigola perimetrala se revarsa intr-un bazin de compensare aflata in vecinatatea caminului pentru instalatii, volumul caruia trebuie sa aiba cel putin 7% din volumul piscinei care urmeaza a fi construita. In prima faza se discuta dimensiunea, forma piscinei si felul accesoriilor ce se doreste pentru marirea confortului. Dupa analizarea terenului si stabilirea detaliilor se incheie un contract si se trece la proiectare.Durata de executie a unui bazin din beton poate fi de 8-10 saptamani datorita timpilor necesari de maturare a betonului, a tencuielilor, a sapei de panta si a hidroizolatiei. Conditiile meteo nefavorabile pot afecta termenul de executie al lucrarii.

Se stabileste pe teren pozitia bazinului si a caminului tehnic. Locul de acces al utilajului de sapat, al masinilor de transportat pamantul si locul unde se va depozita pamantul care trebuie sa ramana la lucrare pentru realizarea ulterioara a umpluturii in jurul bazinului. Se face trasarea coordonatelor gropii piscinei avandu-se in vedere 1.5 m in plus pe toate laturile pentru acces in jurul bazinului in vederea cofrarii pe ambele fete. Caminul tehnic si(bazinul de compensare in cazul piscinelor cu prea plin) se va sapa de preferinta cat mai aproape de bazin, daca este posibil chiar urmand sa aiba un perete comun cu bazinul. Astfel dimensiunea gropii va include si spatiile pentru camin si bazinul de compensare.

Dupa ce sapatul a fost executat si egalizarea fundului a fost terminat, se poate trece la armarea placii de fund a bazinului si a peretilor.

In aceasta faza se monteaza elementele de incastrare ce vor fi legate de armatura in pozitiile stabilite in proiect: sifon de pardoseala, skimmere, elementele de trecere pentru insuflatoare, si daca sunt: proiectoare subacvatice, priza de aspirator, si alte accesorii care sunt prevazute in piscina.

 

Urmeaza cofrarea fundului bazinului apoi se poate trece la turnarea betonului pe fundul bazinului si vibrarea acestuia. Dupa ce betonul de la fundul piscinei a facut priza, continuam cu cofrarea peretilor bazinului si verificarea fixarii ferme a acestora.

Se face turnarea betonului cu vibrarea foarte buna a acestuia, avand in vedere ca elementele incastrate sa ramana in pozitia fixata si sa fie bine inglobate in beton.

Se va cofra si turna caminul tehnic, avand in vedere sa fie prevazute trecerile pentru utilitatile ce trebuiesc aduse in camin de beneficiar: apa, canalizare, curent electric, tur-retur de la centrala termica sau panou solar pentru incalzirea apei.

Urmeaza decofrarea si inspectarea peretilor pentru a se observa eventuale segregari, iar daca exista trebuiesc reparate cu materiale special.

Se vor face racordarile necesare de tevi si de cabluri, de la bazin la camin avand in vedere prinderea ferma a acestora in vederea realizarii ulterioare a umpluturii pe langa bazin si camin.

Se vor etansa trecerile tevilor si cablurilor in caminul tehnic si se vor monta robineti la tevile ce vin de la bazin si intra in caminul tehnic.

La terminarea perioadei de maturare a betonului, se va face tencuirea peretilor piscinei.

Se va monta o banda speciala cauciucata cu rol de etansare elastica si de hidroizolatie la imbinarea dintre peretii si fundul bazinului si apoi se va aplica hidroizolatia propriuzisa, constand intr-un mortar bicomponent pe baza de ciment, armat cu plasa de fibra de sticla in doua straturi successive de cate 1 mm.

Apoi urmeaza montarea echipamentelor in caminul tehnic. Se recomanda instalarea unei pompe submersibile intr-o basa care va fi racordata la tabloul electric pentru alimentare permanenta, in vederea evacuarii apei ce poate aparea in caz ca se inunda caminul tehnic.

Puteti opta pentru o automatizare a filtrarii, sincronizata cu incalzirea apei si o legare intr-un tablou electric cu sigurante, protectii termice pentru pompa si ceas programator.

Un regulator de nivel ar realiza o alimentare permanenta cu apa proaspata a piscinei pe masura ce are loc evaporarea si de asemenea o legare a preaplinului gurii de refulare la sistemul de canalizare ar asigura evacuarea in cazul umplerii piscinei peste nivelul stabilit.

Tratarea automata a apei se poate face optand pentru o statie de dozare automata a chimicalelor necesare intretinerii apei din piscina. Iluminarea subacvaticapoate fi realizata cu proiectoare subacvatice halogene, proiectoare cu leduri albe si colorate, sau cu fibra optica. Toate acestea sunt legate la transformator pentru scaderea tensiunii curentului de la 220V la 12V. Incalzirea apeinecesita un schimbator de caldura racordat la agentul termic din centrala, panouri solare sau, cu incalzitoare electrice prevazute cu termostat.

Piscinele de interior degaja o umiditate excesiva in incaperea in care se afla si de aceea este necesar un aparat pentru dezumidificare ce va mentine umiditatea in limitele normale.

Urmeaza umplerea piscinei cu apa si se va trece la punerea in functiune a echipamentelor, tratarea apei, realizarea probelor functionale, instruirea beneficiarului referitor la functionarea si intretinerea piscinei - predarea finala a lucrarii.

Trecem la umplutura din jurul bazinului si caminului tehnic, cu pamantul scos, in straturi successive. Este necesara intretinerea piscinei, care este un lucru obligatoriu, pentru a va putea folosi in cele mai bune conditii piscina. De aceea tratarea cu chimicalele specifice si verificarea cu un masurator special va face ca apa din piscina sa-si mentina in permanenta calitatea si claritatea.

Ne putem ajuta cu sistemul de dozare-reglare automata, de un aspirator manual sau automat, de folia de protectie de vara cu sistem de rulare. Pentru folosirea unor cantitati mai mici de chimicale, exista alternativa folosirii unui sistem de tratare a apei cu lampa UV sau cu electrolizor de sare.