Panouri solare pentru piscine

Panourile solare cele mai recomandate pentru sisteme de incălzire a piscinelor sunt cele cu tuburi vidate, fiindca aceste panouri performă foarte bine şi în perioada de tranziţie (primăvara, toamna), când există suficiente ore de radiaţii solare, însă temperatura ambientală este relativ mică. În asemenea condiţii, panourile solare cu tuburi vidate pot încăliz apa din piscină, spre deosebire de panourile solare plane, care au pierderi mari de căldură, şi au randament foarte slab în extrasezon. Utilizând panouri solare cu tuburi vidate puteţi prelungi sezonul de piscină, în caz de vreme corespunzătoare, veţi putea folosi picina începând cu sfârşitul lunii februarie-începutul lunii mai şi până la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie.

Vă recomandăm să acordaţi importanţă deosebită termozolaţiei piscinelor, în special în porţiunile subterane. Termoizolaţia pisicnelor este cel puţin la fel de importantă ca şi cea a caselor de locuit. O piscină termoizolată va avea mult mai puţine pierderi de temperatură decât una neizolată, astfel va necesita mai puţine panouri solare pentru încălzire. De asemenea se recomandă acoperirea piscinelor cu prelate speciale pe timp de noapte, sau pe timp de ploaie.

Sistemele solare de încălzirea piscinei pot fi de 3 feluri:

  1. - Sisteme simple care servesc doar pentru încălzirea piscinei. Dacă sunt conectate la piscine exterioare, aceste sisteme trebuie acoperite cu prelate, să se evite supraîncălzirea lor pe timp de iarnă, când piscina e golită, sau oprită. În cazul piscinelor de interior, bineînţeles, sistemul nu trebuie dezactivat.
  2. - Sisteme simple de încălzire piscină extinse cu producere de apă caldă menajeră (ACM). Aceste sisteme sunt în mare parte identice cu sistemul anterior, doar sunt extinse cu un boiler de apă caldă menajeră şi o vană motorizată cu 3 căi, care asigură comutarea dintre cele 2 sisteme: prima dată se asigură producerea de ACM, iar apoi sistemul va comuta automat pentru încălzirea piscinei. Este un sistem foarte flexibil, recomandat atât pentru uz casnic, cât şi pentru pensiuni.
  3. - Sisteme complexe, de încălzire piscină, ACM şi aport la încălzire. Aceste sisteme utilizează la maxim avantajele panourilor solare, fiindcă în extrasezon, când piscina nu mai e utilizată, energia termică produsă poate fi utilizată la asigurarea unui aport la încălzirea locuinţei. Aceste sisteme sunt cele mai recomandate locuinţelor cu termoizolaţia foarte bună, cu sisteme de încălzire cu agent termic la temperaturi reduse (încălzire în pardoseală, în perete, cu fan coil), precum şi pensiunilor. Sistemele solare de acest tip pot asigura doar un aport la încălzirea locuinţei, în special primăvara şi toamna, nu pot asigura încălzirea casei singur tot anul. Aceste sisteme combinate de regulă pot asigura 100% înclăzirea piscinei în sezon + 70-80% din necesarul de apă caldă menajeră + aport la căldură 20-30% din perioada de încălzire.

Fiecare sistem trebuie bine dimensionat, personalizat în funcţie de particularităţile piscinei Dvs şi a locului montajului. Pentru întocmirea unei oferte personalizate de regulă e nevoie de următoarele informaţii: dimensiunilie piscinei (lungime, lăţime, adâncime), gradul de termoizolare a piscinei, tipul piscinei (de interior, de exterior), locul pentru amplasarea panourilor solare (pe sol, pe acoperis), lungimea de traseu estimată de la locul panoului până la grupul de pompare+filtrare a piscinei, locaţia montajului. Dacă se doreşte sistem mai complex (de ACM şi / sau aport încălzire), va mai fi nevoie de câteva informaţii adiţionale). Pentru sisteme de dimensiuni mari (piscine peste 200 m3) cea mai rentabilă este montarea ultimei generaţii de sisteme solare: cea a sistemelor solare termodinamice, care reprezintă practic o combinaţie între panouri solare speciale şi pompă de căldură. Aceste sisteme au randament foarte mare, şi în cazul piscinelor de volum mare, pot reprezenta o soluţie mai avantajoasă şi din punct de vedere financiar, decât sistemele solare clasice.

Panouri solare cu tuburi vidate

Principiul de functionare a panourilor solare cu tuburi vidate este ca lichidul care transporta caldura circula intr-un tub vidat. Sistemul vidat contribuie la izolare, iar forma acestor tuburi, forma rotunda permite ca razele soarelui sa patrunda in panoul solar cu tuburi vidate din mai multe directii. Acestui fenomen se datoreaza si randamentul mai mare fata de panourile solare plane. Fiecare tub din panoul solar este format din doua tuburi, cel din exterior este fabricat dintr-o sticla transparenta speciala de duritate mare, din siliciu si bor, iar tubul din interior este tratat cu un material absorbant de caldura si lumina. Comparativ cu panourile solare plane, panourile solare cu tuburi vidate trebuie curatate mai des din cauza frunzelor sau a zapezii care poate intra printre tuburi. Avantajul lor este ca in caz de deterioare a tuburilor se poate inlocui doar tubul deteriorat, nefiind necesara inlocuriea intregului panou solar. Un alt avantaj este randamentul mai ridicat fata de panourile solare plane. Panourile solare cu tuburi vidate functioneaza intre 0-8 bar presiune si sunt folosite in sisteme cu circuit inchis sub presiune, impreuna cu un vas de expansiune, de obicei pentru a produce apa calda menajera dar si pentru obtinerea unui aport la incalzire sau pentru incalzirea piscinelor. Privind materialele folosite la panourile solare acestea trebuie sa fie rezistente la coroziune. Sistemul de tevi folosite la panouri solare este fabricat din cupru de inalta calitate, tuburile din sticla, iar suprafata colectoare din aluminiu sau alte materiale inoxidabile, iar elementele de prindere si de suport a panourilor solare din otel inoxidabil. La sistemele de panouri solare tip Drain back, daca sistemul este umplut cu apa, trebuie sa tinem cont si de depunerile de calcar, respectiv posibilitatea de inghet. Deoarece trebuie sa prevenim aceste fenomene, in panourile solare folosim un antigel special. Insa trebuie sa urmarim si incalzirea sistemului, deoarece antigelul dupa o anumita temperatura devine acidulat. Pentru a controla aceste temperaturi si fenomene exista regulatoarele, adica partea de automatizare a sistemelor de panouri solare. Prin panourile solare legate in serie sau paralel, putem forma campuri de captare de diferite capacitati. In panourile solare volumul lichidului este foarte mic 4 nm, intr-un panou solar de 30 de tuburi doar 1 litru care cu ajutorul pompei ajunge in locul de depozitare, adica in boiler. Daca temperatura este mai mare in panoul solar decat in boiler atunci pompa porneste si impinge apa calda in boiler iar cea rece in panou.

Constructia tuburilor vidate din panourile solare

Tuburile vidate din panourile solare sunt formate din doua tuburi de sticla. In cazul panourilor solare Westech-solar 58-1800 diametrul tubului este de 58 mm iar lungimea acesteia de 1800 mm. Datorita materialului din care este fabricat, respectiv marimii si formei tuburile vidate rezista la ploile cu gheata de pana la 25mm. Tubul din exterior este transparent iar tubul din interior are o suprafata speciala care absoarbe lumina si caldura. Aerul dintre cele doua tuburi este extras, astfel se formeaza un vid. Din aceasta cauza, tuburile fiind izolate print-un spatiu vidat, panourile solare cu tuburi vidate pot fi folosite si la temperaturi mai scazute. Daca acest spatiu vidat se deterioreaza, deci dispare, atunci partea de jos a tuburilor de culoare argintie tratate cu bariu, devine alba. Tuburile vidate din panourile solare sunt usor de inlocuit, avand in vedere ca in cazul unei defectiuni sau deteriorari se inlocuieste doar un singur tub, fara demontarea intregului panou solar.

Sistemul de sustinere a panourilor solare: sistemul de baza este potrivit pentru acoperis inclinat, dar avem sisteme si pentru montarea panourilor solare pe acoperis orizontal.

Energia solara pentru ca:

  1. ESTE GRATIS
  2. AUTONOMA
  3. INEPUIZABILA
  4. ECOLOGICA